Doelloosheid loont! (doelen versus systemen)

bezoekersWe hebben allemaal dingen die we willen bereiken in ons leven, afvallen, een succesvolle onderneming opbouwen, een gezin stichten en prachtige kinderen opvoeden, een best seller schrijven, een kampioenschap winnen enzovoorts.Voor de meeste van ons begint het pad naar die dingen met het vaststellen van een specifiek doel. Dit is hoe ik het deed tot voor kort.Wat ik me begin te realiseren is dat er een betere manier is. Het heeft te maken met het verschil tussen doelen en systemen. Laat me dit verder toelichten.\r\n

Het verschil tussen doelen en systemen.

\r\nWat is het verschil tussen een doel en een systeem?\r\n

  \r\n

 • Wanneer je een coach bent: je doel is om een kampioenschap te winnen. Je systeem is hetgeen wat je team elke dag in de training uitvoert.
 • \r\n

 • Wanneer je een schrijver bent: Je doel is om een boek te schrijven. Je systeem is het schrijf schema wat je wekelijks volgt.
 • \r\n

 • Wanneer je een renner bent: je doel is om een marathon te rennen. Je systeem is je trainingsschema voor de maand.
 • \r\n

 • Wanneer je een ondernemer bent: je doel is om een miljoen te verdienen. Je systeem is je verkoop- en marketing proces.
 • \r\n

\r\nNu komt het interessante gedeelte:\r\nAls je je doel compleet negeert en je alleen op je systeem focust, behaal je dan nog steeds resultaat?Bijvoorbeeld, als je een voetbal trainer bent en je doel om het kampioenschap te winnen compleet negeert en je alleen focust op de dagelijkse trainingen, zou je nog steeds resultaat behalen?Ik denk het wel. Als voorbeeld, heb ik het totaal aantal woorden van de artikelen die ik heb geschreven het afgelopen jaar bij elkaar opgeteld. In de afgelopen 12 maanden heb ik ruim 42,000 woorden geschreven. De meeste boeken hebben 40,000 tot 60,000 woorden, dus ik heb eigenlijk een boek geschreven dit jaar. Dit was een grote verrassing voor mij, want het was niet mijn doel. Ik heb niet mijn vooruitgang in de gaten gehouden. Ik heb nooit een woord doel per artikel vast gesteld. Ik heb nooit gezegd: “ik wil een boek schrijven dit jaar”Wat ik heb gedaan is mijn focus gelegd op het uitbrengen van twee artikelen per week. Ik heb dat schema een jaar aangehouden en het resultaat is ruim 40,000 woorden. Ik legde mijn focus op het systeem en het werkproces. Uiteindelijk boekte ik goede resultaten.\r\n

Ontdek het #1 verdienmodel voor passief inkomen

Beginnen met geld verdienen dat automatisch doorloopt? Voorgaande deelnemers verdiende tot minimaal 5k per maand.

Lees hier alles over hoe ook jij passief geld kunt verdienen.

 

\r\n

3 redenen waarom je je moet focussen op het systeem

\r\nLaten we het hebben over 3 redenen waarom je je op het systeem moet focussen en niet op het doel.\r\n

\r\n

1. Doelen verminderen je huidige geluksgevoel

\r\nAls je naar een doel toewerkt zeg je eigenlijk: “ik ben nog niet goed genoeg, maar ik zal goed genoeg zijn als ik mijn doel heb bereikt.”Het probleem met deze mindset is dat je jezelf leert om altijd je geluk en succes uit te stellen totdat je je volgende doel hebt bereikt. “Als mijn doel is bereikt zal ik blij zijn, Als mijn doel is bereikt, dan ben ik succesvol.”Werk naar een proces toe, niet een doel. Een doel kiezen legt een grote last op je schouders. Kan je je voorstellen hoe het zou zijn als mijn doel was om afgelopen jaar een boek te schrijven? Alleen al het opschrijven geeft me stress. Maar we doen dit onszelf de hele tijd aan. We geven onszelf onnodige stress om af te vallen of om zakelijk succesvol te worden of om een bestseller te schrijven. In plaats daarvan kan je dingen simpel houden en je stress verminderen door je te focussen op het proces en je aan het schema te houden, in plaats van de druk te maken over de grote levensveranderende doelen.Wanneer je je focus legt op het oefenen in plaats van het uitvoeren, dan kan je het heden fijn vinden en beter worden op dezelfde tijd.\r\n

\r\n

2. Doelen zijn tegenstrijdig met lange termijn vooruitgang.

\r\nJe zal denken dat doelen je gemotiveerd houden op de lange termijn, maar dat is niet altijd waar. Denk aan iemand die traint voor een halve marathon. Veel mensen werken maandenlang heel hard, maar zodra ze over de eindstreep zijn stoppen ze met trainen. Hun doel was om de halve marathon te rennen en nu dat dat doel behaald is, is dat doel er niet meer om je te motiveren. Wanneer je je puur focust op het doel, wat is er dan over om op te focussen nadat dat doel behaald is?Dit kan het jojo-effect creëren waar mensen heen en weer jojo-en tussen werken aan hun doel en niet werken aan hun doel. Zo’n cyclus maakt het moeilijk om vooruitgang te boeken op de lange termijn. Laat het verlangen voor direct resultaat losWanneer ik mijn dochter kinderliedjes leer, duurt het heel lang voordat ze alles goed zingt. Het eerste wat ze kan is de melodie. Het tweede is het refrein. Het laatste deel is dat ze alle woorden weet (en dat zingt ze nog veel woorden niet goed). Ik focus me op het oefenen van 1 deel tegelijk. Op deze manier leert ze het snelst. Ik kan me niet focussen op het einddoel en steeds het geheel liedje zingen. Dan zingt ze het veel vaker fout dan wanneer ik focus op 1 deel.Wanneer je het verlangen voor direct resultaat loslaat en je focust op het systeem (het in 3 delen een kinderliedje leren) dan heb je uiteindelijk veel sneller resultaat.\r\n

\r\n

3. Doelen suggereren dat je controle hebt over dingen waarover je geen controle hebt.

\r\nJe kan de toekomst niet voorspellen (duh..)Maar elke keer als je een doel stelt, probeer je dat doel te bereiken. Je probeert alles te plannen, waar wil je zijn en hoe je daar komt. Je probeert te voorspellen hoe snel je dat doel kunt behalen. Ook al heb je geen idee wat voor een omstandigheden zich opdoen onderweg. \r\n

Word verliefd op systemen

\r\nMet dit artikel bedoel ik niet dat doelen nutteloos zijn. Zeker niet! Ik ben er wel achter gekomen dat doelen goed zijn om je vooruitgang te plannen en systemen goed zijn om de vooruitgang daadwerkelijk te behalen. Doelen kunnen ze een richting geven en je een duwtje geven op de korte termijn, maar uiteindelijk zal een wel doorgedacht systeem altijd winnen. Een systeem is belangrijk. Je focussen op het proces zal het verschil uitmaken.

Hoe Jacko met 1-2 uur ‘werk’ per dag minimaal 10K per maand verdient

Jacko heeft een methode onthuld waarmee mensen doorlopend geld kunnen verdienen op internet en dat zonder:

 • Zonder technische kennis
 • Zonder product
 • Zonder opstartkosten
 • Zonder te adverteren
 • Zonder vooropleidingen

Voorgaande deelnemers verdiende tot minimaal 5k per maand, en een aantal gingen zelfs over de 10k per maand.

Ontdek hier hoe je passief duizenden euro’s per maand kunt verdienen.

 

4 gedachten over “Doelloosheid loont! (doelen versus systemen)”

 1. Inderdaad een heel interessant artikel, maar ik ben het niet (helemaal) mat je eens. Je een na laatste alinea maakt veel goed, maar toch blijft de indruk hangen dat je systemen heilig vindt. Als jou voetbaltrainer het systeem hanteert dat hij zijn spelers iedere dag 20 rondjes rond het veld laat lopen dan garandeer ik je dat zijn team nooit kampioen wordt, toch hanteert hij een systeem. Met andere woorden het systeem moet effectief zijn in het naar een doel toe werken. Als dat zo is, is het focussen op het systeem inderdaad het beste, want dan gelden de zaken zoals jij die hebt beschreven.

  Beantwoorden
  • Hoi Waldo,\nBedankt voor je reactie. Je hebt zeker gelijk dat je je doel niet ui het oog moet verliezen. Maar een doel stellen zonder systeem werkt averecht. \nJe verwoord het perfect met “het systeem moet effectief zijn in het naar een doel toe werken.”

   Beantwoorden

Plaats een reactie